Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: COVID-19, 149 - 155, 13.07.2020

Öz

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) tanımına göre sağlık sadece hastalıklardan korunma değil aynı zamanda fiziki, ruhi vesosyal açıdan tam bir iyilik hali olarak ele alınmaktadır. Geçmişten günümüze yeni hastalıklar ortaya çıkmış veya yokolmuştur ve sağlığın tanımı daha da sağlamlaşmıştır. İçinde bulunduğumuz çağa göre ise sağlığa eklenen maddelerarasında toplumsal ve sosyal iyilik halleri de vardır. Şu an yaşanan pandemi ile birlikte Dünya’da özellikle fizik açıdanve sosyallik açısından oldukça zor dönemler yaşanmaktadır. Çağımızın önemli sorunlarından olan obezite ve yetersizfiziksel aktivite arasında bir ilişki vardır. Dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenlerinden olan fiziksel aktiviteyetersizliği ve dengesiz beslenmeye bağlı obezite özellikle yaşadığımız son dönemde daha da ciddi risk faktörüolmuştur. Evde kalınan karantina döneminde sadece mikroplardan uzak kalarak ancak fiziksel aktivite yaparak vedengeli beslenerekte sağlığımızı korumak oldukça büyük önem gerektirmektedir. Bu çalışmanın amacı Covid-19pandemi döneminde yaşam kalitesini artırmaya yönelik sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önerileri sunmaktır.

Kaynakça

  • Adalja AA, Toner E, Inglesby TV. (2020). Priorities for the UShealth community responding to COVID-19. JAMA. 323(14):1343-1344.
  • Akyol AGA, Bilgiç AGP, Ersoy G. (2008). Fiziksel Aktivite,Beslenme ve Sağlıklı Yaşam. Baskı. Ankara: Klasmat Matbaacılık.
  • Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P.(2020). Expert Statements and Practical Guidance for Nutritional Management of İndividuals With SARS-CoV-2İnfection. Clinical Nutrition, 4(20)301-400.
  • Beck MA. (2007). Selenium and vitamin E status: impact onViral Pathogenicity. The Journal of Nutrition, 137(5), 1338-1340.
  • Caccialanza R, Laviano A, Lobascio F, Montagna E,Bruno R, Ludovisi S, Iacona I. (2020). Early nutritionalsupplementation in non-critically ill patients hospitalizedfor the 2019 novel coronavirus disease (COVID-19):Rationale and feasibility of a shared pragmatic protocol.Nutrition, 110-835.
  • Chang D, Lin M, Wei L. (2020). Epidomolgic and ClinicalCharacteristics of Novel Coronavirus Infections of Involving13 Patients Outside Wuhan.
  • JAMA. 323(11): 1092-1093.Daswani K. (2020) ‘‘20 easy ways to manage stress eatingduring quarantine’’ Erişim adresi: https://www.latimes.com/lifestyle/story/2020-04-03/stress-eating-duringcoronavirus-quarantine Erişim Tarihi: 03.04.2020.
  • Del Rio C, Malani PN. (2020). COVID-19—New İnsights on aRapidly Changing Epidemic. JAMA. 323(14). 1339-1340.Edulja ‘‘Edulia presents: Quality Food Tıme In Quarantıne‘‘ErişimTarihi: 2.04.2020. https://edulia.eu/edulia-presentsquality-food-time-in-quarantine/.
  • Gupta R, Ghosh A, Singh AK, Misra A. (2020). Clinicalconsiderations for patients with diabetes in times of COVID-19 epidemic. Diabetes & metabolic syndrome, 14(3),211.
  • Kim SW, Su KP. (2020). Using psychoneuroimmunity againstCOVID-19. Brain, Behavior, and Immunity Journal, 2:1-2.Laviano A, Koverech A, Zanetti M. (2020). Nutrition supportin the time of SARS-CoV-2 (COVID-19). Nutrition, 74:1-2.https://doi.org/10.1016/j.nut.2020.110834.
  • Mattioli AV, Ballerini Puviani M. (2020). Lifestyle at Time ofCOVID-19: How Could Quarantine Affect CardiovascularRisk. American Journal of Lifestyle Medicine, 14(3):240-242.
  • Restrepo M. (2020). Health Status and the Role of Nutritionon SARS-CoV/Covid-19. Erişim Adresi: https://nakedfoodmagazine.com/health-status-covid-19/ Erişimtarihi: 6.05.2020.
  • Ritz BW, Gardner EM. (2006). Malnutrition and energyrestriction differentially affect viral immunity. The Journalof Nutrition, 136(5), 1141-1144.
  • Singhal T. (2020). A review of coronavirus disease-2019(COVID-19). The Indian Journal of Pediatrics, 87(4):281-286.WHO (2020). ‘‘Food and Nutrition Tips During Self-quarantine’’,Erişim Tarihi: 2. 5.2020. http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-selfquarantine.
  • Yücel EB. (2019). Fiziksel Aktivitenin Yeme Davranışı ve İştah Üzerine Etkisi. Başkent Üniversitesi Sağlık BilimleriFakültesi Dergisi-BÜSBİD, 4(1).
  • Zhang W, Du RH, Li B. (2020). Molecular and serological investigation of 2019-nCoV infected patients: implication of multiple shedding routes. Emerg Microbes İnfect. 9(1):386-389.

Suggestions about Healthy Nutrition and Physical Fitness Exercise During COVID-19 Pandemic

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: COVID-19, 149 - 155, 13.07.2020

Öz

According to the definition of the World Health Organization (WHO), health is considered not only as a protection fromdiseases but also as a physical, spiritual and social well-being. From past to present new diseases have emerged ordisappeared and the definition of health has become more solid. According to the age we are in, there are social andsocial well-being states among the items added to health. With the current pandemic, there are very difficult periodsin the world especially in terms of physics and sociability. There is a linear relationship between the physical activityinsufficiency and obesity, which are the common diseases of our age. Physical activity insufficiency and obesitydue to unbalanced nutrition, which are among the leading causes of deaths worldwide, have become an even moreserious risk factor in the last period we live. During the quarantine stay at home, it is very important to protect ourhealth by not only staying away from microbes but by doing physical activity and eating a balanced diet. The aim ofthis study is to recommend healthy nutrition and physical activity to improve the quality of life during the Covid-19 pandemic.

Kaynakça

  • Adalja AA, Toner E, Inglesby TV. (2020). Priorities for the UShealth community responding to COVID-19. JAMA. 323(14):1343-1344.
  • Akyol AGA, Bilgiç AGP, Ersoy G. (2008). Fiziksel Aktivite,Beslenme ve Sağlıklı Yaşam. Baskı. Ankara: Klasmat Matbaacılık.
  • Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P.(2020). Expert Statements and Practical Guidance for Nutritional Management of İndividuals With SARS-CoV-2İnfection. Clinical Nutrition, 4(20)301-400.
  • Beck MA. (2007). Selenium and vitamin E status: impact onViral Pathogenicity. The Journal of Nutrition, 137(5), 1338-1340.
  • Caccialanza R, Laviano A, Lobascio F, Montagna E,Bruno R, Ludovisi S, Iacona I. (2020). Early nutritionalsupplementation in non-critically ill patients hospitalizedfor the 2019 novel coronavirus disease (COVID-19):Rationale and feasibility of a shared pragmatic protocol.Nutrition, 110-835.
  • Chang D, Lin M, Wei L. (2020). Epidomolgic and ClinicalCharacteristics of Novel Coronavirus Infections of Involving13 Patients Outside Wuhan.
  • JAMA. 323(11): 1092-1093.Daswani K. (2020) ‘‘20 easy ways to manage stress eatingduring quarantine’’ Erişim adresi: https://www.latimes.com/lifestyle/story/2020-04-03/stress-eating-duringcoronavirus-quarantine Erişim Tarihi: 03.04.2020.
  • Del Rio C, Malani PN. (2020). COVID-19—New İnsights on aRapidly Changing Epidemic. JAMA. 323(14). 1339-1340.Edulja ‘‘Edulia presents: Quality Food Tıme In Quarantıne‘‘ErişimTarihi: 2.04.2020. https://edulia.eu/edulia-presentsquality-food-time-in-quarantine/.
  • Gupta R, Ghosh A, Singh AK, Misra A. (2020). Clinicalconsiderations for patients with diabetes in times of COVID-19 epidemic. Diabetes & metabolic syndrome, 14(3),211.
  • Kim SW, Su KP. (2020). Using psychoneuroimmunity againstCOVID-19. Brain, Behavior, and Immunity Journal, 2:1-2.Laviano A, Koverech A, Zanetti M. (2020). Nutrition supportin the time of SARS-CoV-2 (COVID-19). Nutrition, 74:1-2.https://doi.org/10.1016/j.nut.2020.110834.
  • Mattioli AV, Ballerini Puviani M. (2020). Lifestyle at Time ofCOVID-19: How Could Quarantine Affect CardiovascularRisk. American Journal of Lifestyle Medicine, 14(3):240-242.
  • Restrepo M. (2020). Health Status and the Role of Nutritionon SARS-CoV/Covid-19. Erişim Adresi: https://nakedfoodmagazine.com/health-status-covid-19/ Erişimtarihi: 6.05.2020.
  • Ritz BW, Gardner EM. (2006). Malnutrition and energyrestriction differentially affect viral immunity. The Journalof Nutrition, 136(5), 1141-1144.
  • Singhal T. (2020). A review of coronavirus disease-2019(COVID-19). The Indian Journal of Pediatrics, 87(4):281-286.WHO (2020). ‘‘Food and Nutrition Tips During Self-quarantine’’,Erişim Tarihi: 2. 5.2020. http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-selfquarantine.
  • Yücel EB. (2019). Fiziksel Aktivitenin Yeme Davranışı ve İştah Üzerine Etkisi. Başkent Üniversitesi Sağlık BilimleriFakültesi Dergisi-BÜSBİD, 4(1).
  • Zhang W, Du RH, Li B. (2020). Molecular and serological investigation of 2019-nCoV infected patients: implication of multiple shedding routes. Emerg Microbes İnfect. 9(1):386-389.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Alper Kartal 0000-0001-5209-5134

Esin Ergin 0000-0002-9645-1863

Hande Dilan Kanmış 0000-0001-5667-7537

Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 3 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: COVID-19

Kaynak Göster

APA Kartal, A., Ergin, E., & Kanmış, H. D. (2020). COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(COVID-19), 149-155.
AMA Kartal A, Ergin E, Kanmış HD. COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. AvrasyaSBD. Temmuz 2020;3(COVID-19):149-155.
Chicago Kartal, Alper, Esin Ergin, ve Hande Dilan Kanmış. “COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme Ve Fiziksel Aktivite Önerileri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 3, sy. COVID-19 (Temmuz 2020): 149-55.
EndNote Kartal A, Ergin E, Kanmış HD (01 Temmuz 2020) COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 3 COVID-19 149–155.
IEEE A. Kartal, E. Ergin, ve H. D. Kanmış, “COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri”, AvrasyaSBD, c. 3, sy. COVID-19, ss. 149–155, 2020.
ISNAD Kartal, Alper vd. “COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme Ve Fiziksel Aktivite Önerileri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi 3/COVID-19 (Temmuz 2020), 149-155.
JAMA Kartal A, Ergin E, Kanmış HD. COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. AvrasyaSBD. 2020;3:149–155.
MLA Kartal, Alper vd. “COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme Ve Fiziksel Aktivite Önerileri”. Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. COVID-19, 2020, ss. 149-55.
Vancouver Kartal A, Ergin E, Kanmış HD. COVID-19 Pandemik Salgın Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Önerileri. AvrasyaSBD. 2020;3(COVID-19):149-55.