Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ermenek Yöresinde Bitkisel Üretimde Sulama Amaçlı Kullanılan Suların Kalitelerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 3, 405 - 415, 20.12.2023
https://doi.org/10.24180/ijaws.1340015

Öz

Bu araştırmada, Karaman ili Ermenek ilçesinde tarla ve bahçe tarımı yetiştiriciliğinde kullanılan kuyuların sulama suyu kalitesinin belirlemesi amaçlanmıştır. İlk olarak, çalışma sahasının temsil edecek şekilde su örneklerinin alınacağı kuyular belirlenmiştir. Daha sonra, derinlikleri 4 ile 10 m arasında değişen 19 adet kuyudan sulama suyu örnekleri alınmıştır. Su örneklerinde; pH, elektriksel iletkenlik (EC, μS cm-1), sodyum (Na+), magnezyum (Mg+2), kalsiyum (Ca+2), potasyum (K+), bikarbonat (HCO3-), klor (Cl-) ve bor (B) analizleri gerçekleştirilmiştir. Sulama suyu örneklerinin pH değerleri 7.20-8.40 arasında değişmiş ve ortalama pH 7.8 olarak saptanmıştır. EC değerleri ise en küçük 112 μS cm-1 ve en yüksek 580 μS cm-1 olarak ölçülmüştür. Na+ değeri 0.10-1.93 me L-1 arasında değişmiştir. Mg+2 değeri en küçük 0.20 me L-1 ve en yüksek 5.53 me L-1 olarak ölçülmüştür. Ca+2 değeri 0.42-3.37 me L-1 arasında değişmiştir. K+ değeri en küçük 0.02 me L-1 ve en yüksek 0.50 me L-1 olarak ölçülmüştür. B değeri ise en küçük 0.01 me L-1 ve en yüksek 0.10 me L-1 olarak ölçülmüştür. Araştırmada gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre, genel olarak sulama suyunun kalitelerinin, bitkisel üretimde verimi etkileyecek düzeyde herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği tespit edilmiştir.

Teşekkür

Yazarlar, araştırmaya sağladıkları katkıdan dolayı, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarı’na teşekkür eder.

Kaynakça

  • Anonim. (2021). 2021 yılı Karaman sosyo-ekonomik raporu. Karaman Ticaret Borsası. www.karamantb.org.tr (Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021).
  • Anonim. (2023). Türkiye iklim sınıflandırması. T.C. Çevre Ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, http://www.meteor.gov.tr [Erişim tarihi: 01/08/2023].
  • Ayers, R. S. (1977). Quality of water for irrigation. Journal of Irrigation and Drainage Divisions, ASCE 103, 135-154.
  • Ayers, R. S., & Westcot, D. W. (1989). Water quality for agriculture. Irrigation and Drainage Paper, 29 Rev.1., New York.
  • Ayyıldız, M. (1976). Sulama suyu kalitesi ve tuzluluk problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 636, Ders Kitabı No: 199, Ankara.
  • Ayyıldız, A. (1990). Sulama suyu kalitesi ve tuzluluk problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 344, Ankara.
  • Boyacı, S., Ertuğrul, Ö., & Özgünaltay Ertuğrul, G. (2023). The evaluation of the quality parameters irrigation waters used in greenhouses of Kırşehir province. Kahramanmaraş Sütçü İmam University Journal of Agriculture and Nature, 26(5), 1178-1188. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103
  • Caliskan, O., Kurt, D., Temizel, K. E., & Odabas, M. S. (2017a). Effect of salt stress and irrigation water on growth and development of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Open Agriculture, 2(1), 589-594.
  • Caliskan, O., Radusiene, J., Temizel, K. E., Staunis, Z., Cirak, C., Kurt, D., & Odabas, M. S. (2017b). The effects of salt and drought stress on phenolic accumulation in greenhouse-grown Hypericum pruinatum. Italian Journal of Agronomy, 12(918), 918.
  • Christiansen, J. E., Olsen, E., & Willardson, L. S. (1977). Irrigation water quality evolution. Proceedings of the American Society of Civil Engineers: Journal of the Irrigation and Drainage Divison 103(IR2),155-169.
  • Çebi, Ü. (2020). Evaluation of underground water quality in terms of irrigation water in Tekirdağ Province. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(6), 1391-1398. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i6.1391-1398.3481
  • Doğan, P., & Şahin, Ü. (2019). The evaluation of irrigation water resources of Manisa region in terms of soil, plant and drip irrigation system. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(10), 1648-1656.
  • Falkenmark, M., & Rockstrom, J. (1993). Curbing rural exodus from tropical drylands. AMBIO-0122 no 71993.
  • FAO. (1988). World agriculture toward 2000: A FAO Study N. Alexandratos (ed.) Bellhaven Press London 338 s.
  • Fresenius, W., Quentin, K. E., & Schneidler, W. (1988). Water analysis a practical guide to physico-chemical and microbiological water examination and quality assurance. Springer, New York.
  • Howell, T. A., Evett, S. R., & Tolk, J. A. (2001). Irrigation systems ans management to meet future food fiber needs and to enhance water use efficiency. USDA-ARS Water Management User Unit Bushland Texas USA.
  • Ghassemi, F., Jakeman, A. J., & Nix, H. A. (1995). Salinization of land and water resources human, causes, extent, management and case studies. Centre for Resource and Environmental Studies. The Australian National University. Canberra/Australian. 576 s.
  • IFPRI. (2004). Water and Food to 2025. Policy Responses to Threat of Scarcity.
  • Kaman, H., Çetin, M., & Sesveren, S. (2022). Akdeniz iklim kuşağında, sulamadan dönen suların sulamada kullanılmasının taban suyu kalitesi ve derinliği üzerine etkilerinin araştırılması: Aşağı Seyhan Ovası Yemişli Sulama Sahası Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam University Journal of Agriculture and Nature, 25(1), 158-168. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.880516
  • Karataş, B. S. (2023). Sulama. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapıla ve Sulama dersi notları.
  • Kanber, R., Kırda, C., & Tekinel, O. (1992). Sulama suyu niteliği ve sulamada tuzluluk sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Adana.
  • Kanber, R., & Ünlü, M. (2014). Tarımda su ve toprak tuzluluğu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 281, Kitap Yayın No: A-87, Adana.
  • Lal, R. (1991). Current research on crop water balance and implications for the future. In: Soil Water Balance in the Soudano Sahelian Zone. Eds.
  • Temizel, K. E., & Tok, S. (2019). Farklı sodyum adsorbsiyon oranı değerlerine sahip sulama sularının bazı toprak özelliklerine etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 9(3), 1729-1736.
  • Tok, S., & Temizel, K. E. (2022). Effects of irrigation water in different salinity on yield and quality parameters of tobacco (Nicotiana tabacum L.) plant. Gesunde Pflanzen, 74(1), 9-16.
  • Öktüren Asri, F., Demirtaş, E. I., Arı, N., & Özkan, C. F. (2013). Determination of irrigation water qualities of Bilecik-Osmaneli district. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 49-55.
  • Öktüren Asri, F., Demirtaş, E. I., & Arı, N. (2018). Determination of the qualities of irrigation waters used in Antalya-Finike orange orchards. Mediterranean Agricultural Sciences, 31(2), 169-173. https://doi.org/10.29136/mediterranean.354826
  • Postel, S. L., Daily, C. D., & Erlich, P. R. (1996). Human appropriation of renewable fresh water science. Vol. 271. No. 5250. Issue 9. American Association for the Advencement of Science. s. 785-799.
  • USSL, (1954). Diagnoses and improvement of saline and alkali soils. (Ed.: L.A. Richards). United State Salinity Laboratory Staff, USDA_SCS, Agric. Handbook no. 60, Washington D.C., 160s.
  • Yerkin, D., & Temizel, K. E. (2018). The effects of sodic water applications at different levels on the leaf area and leaf area estimation of bean plants. Black Sea Journal of Agriculture, 1(3), 70-75.
  • Zengin, M., Karakaplan, S., & Ersoy, İ. (2008). Determination of irrigation water quality of Lake Beysehir and other water sources used in irrigation of Çumra Plain. Asian Journal of Chemistry, 20, 694-704.

Evaluation of The Quality of Waters Used for Irrigation Purposes in Plant Production in Ermenek Region

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 3, 405 - 415, 20.12.2023
https://doi.org/10.24180/ijaws.1340015

Öz

In the study, it is aimed to determine the irrigation water quality of the wells used in field and horticultural cultivation in Ermenek district of Karaman province. First, the wells from which water samples will be taken were determined to represent the study area. Then, irrigation water samples were taken from 19 wells with depths ranging from 4 to 10 m. In water samples; pH, electrical conductivity (EC, μS cm-1), sodium (Na+), magnesium (Mg+2), calcium (Ca+2), potassium (K+), bicarbonate (HCO3-), chlorine (Cl-) and boron (B) analyzes were performed. The pH values of the irrigation water samples varied between 7.20-8.40 and the average pH was determined as 7.8. The EC values were measured as the smallest 112 μS cm-1 and the highest 580 μS cm-1. The Na+ value varied between 0.10-1.93 me L-1. The Mg+2 value was measured as the smallest 0.20 me L-1 and the highest 5.53 me L-1. The Ca+2 value varied between 0.42-3.37 me L-1. The K+ value was measured as the smallest 0.02 me L-1 and the highest 0.50 me L-1. The B value was measured as the smallest 0.01 mg L-1 and the highest 0.10 mg L-1. According to the results of the analysis carried out in the research, it has been determined that the quality of the irrigation water in general will not pose a problem at a level that will affect the yield in plant production.

Kaynakça

  • Anonim. (2021). 2021 yılı Karaman sosyo-ekonomik raporu. Karaman Ticaret Borsası. www.karamantb.org.tr (Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021).
  • Anonim. (2023). Türkiye iklim sınıflandırması. T.C. Çevre Ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, http://www.meteor.gov.tr [Erişim tarihi: 01/08/2023].
  • Ayers, R. S. (1977). Quality of water for irrigation. Journal of Irrigation and Drainage Divisions, ASCE 103, 135-154.
  • Ayers, R. S., & Westcot, D. W. (1989). Water quality for agriculture. Irrigation and Drainage Paper, 29 Rev.1., New York.
  • Ayyıldız, M. (1976). Sulama suyu kalitesi ve tuzluluk problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 636, Ders Kitabı No: 199, Ankara.
  • Ayyıldız, A. (1990). Sulama suyu kalitesi ve tuzluluk problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 344, Ankara.
  • Boyacı, S., Ertuğrul, Ö., & Özgünaltay Ertuğrul, G. (2023). The evaluation of the quality parameters irrigation waters used in greenhouses of Kırşehir province. Kahramanmaraş Sütçü İmam University Journal of Agriculture and Nature, 26(5), 1178-1188. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103
  • Caliskan, O., Kurt, D., Temizel, K. E., & Odabas, M. S. (2017a). Effect of salt stress and irrigation water on growth and development of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Open Agriculture, 2(1), 589-594.
  • Caliskan, O., Radusiene, J., Temizel, K. E., Staunis, Z., Cirak, C., Kurt, D., & Odabas, M. S. (2017b). The effects of salt and drought stress on phenolic accumulation in greenhouse-grown Hypericum pruinatum. Italian Journal of Agronomy, 12(918), 918.
  • Christiansen, J. E., Olsen, E., & Willardson, L. S. (1977). Irrigation water quality evolution. Proceedings of the American Society of Civil Engineers: Journal of the Irrigation and Drainage Divison 103(IR2),155-169.
  • Çebi, Ü. (2020). Evaluation of underground water quality in terms of irrigation water in Tekirdağ Province. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 8(6), 1391-1398. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i6.1391-1398.3481
  • Doğan, P., & Şahin, Ü. (2019). The evaluation of irrigation water resources of Manisa region in terms of soil, plant and drip irrigation system. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(10), 1648-1656.
  • Falkenmark, M., & Rockstrom, J. (1993). Curbing rural exodus from tropical drylands. AMBIO-0122 no 71993.
  • FAO. (1988). World agriculture toward 2000: A FAO Study N. Alexandratos (ed.) Bellhaven Press London 338 s.
  • Fresenius, W., Quentin, K. E., & Schneidler, W. (1988). Water analysis a practical guide to physico-chemical and microbiological water examination and quality assurance. Springer, New York.
  • Howell, T. A., Evett, S. R., & Tolk, J. A. (2001). Irrigation systems ans management to meet future food fiber needs and to enhance water use efficiency. USDA-ARS Water Management User Unit Bushland Texas USA.
  • Ghassemi, F., Jakeman, A. J., & Nix, H. A. (1995). Salinization of land and water resources human, causes, extent, management and case studies. Centre for Resource and Environmental Studies. The Australian National University. Canberra/Australian. 576 s.
  • IFPRI. (2004). Water and Food to 2025. Policy Responses to Threat of Scarcity.
  • Kaman, H., Çetin, M., & Sesveren, S. (2022). Akdeniz iklim kuşağında, sulamadan dönen suların sulamada kullanılmasının taban suyu kalitesi ve derinliği üzerine etkilerinin araştırılması: Aşağı Seyhan Ovası Yemişli Sulama Sahası Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam University Journal of Agriculture and Nature, 25(1), 158-168. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.880516
  • Karataş, B. S. (2023). Sulama. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapıla ve Sulama dersi notları.
  • Kanber, R., Kırda, C., & Tekinel, O. (1992). Sulama suyu niteliği ve sulamada tuzluluk sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 6, Adana.
  • Kanber, R., & Ünlü, M. (2014). Tarımda su ve toprak tuzluluğu. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 281, Kitap Yayın No: A-87, Adana.
  • Lal, R. (1991). Current research on crop water balance and implications for the future. In: Soil Water Balance in the Soudano Sahelian Zone. Eds.
  • Temizel, K. E., & Tok, S. (2019). Farklı sodyum adsorbsiyon oranı değerlerine sahip sulama sularının bazı toprak özelliklerine etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 9(3), 1729-1736.
  • Tok, S., & Temizel, K. E. (2022). Effects of irrigation water in different salinity on yield and quality parameters of tobacco (Nicotiana tabacum L.) plant. Gesunde Pflanzen, 74(1), 9-16.
  • Öktüren Asri, F., Demirtaş, E. I., Arı, N., & Özkan, C. F. (2013). Determination of irrigation water qualities of Bilecik-Osmaneli district. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 49-55.
  • Öktüren Asri, F., Demirtaş, E. I., & Arı, N. (2018). Determination of the qualities of irrigation waters used in Antalya-Finike orange orchards. Mediterranean Agricultural Sciences, 31(2), 169-173. https://doi.org/10.29136/mediterranean.354826
  • Postel, S. L., Daily, C. D., & Erlich, P. R. (1996). Human appropriation of renewable fresh water science. Vol. 271. No. 5250. Issue 9. American Association for the Advencement of Science. s. 785-799.
  • USSL, (1954). Diagnoses and improvement of saline and alkali soils. (Ed.: L.A. Richards). United State Salinity Laboratory Staff, USDA_SCS, Agric. Handbook no. 60, Washington D.C., 160s.
  • Yerkin, D., & Temizel, K. E. (2018). The effects of sodic water applications at different levels on the leaf area and leaf area estimation of bean plants. Black Sea Journal of Agriculture, 1(3), 70-75.
  • Zengin, M., Karakaplan, S., & Ersoy, İ. (2008). Determination of irrigation water quality of Lake Beysehir and other water sources used in irrigation of Çumra Plain. Asian Journal of Chemistry, 20, 694-704.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sulama Suyu Kalitesi
Bölüm Tarımsal Yapılar ve Sulama
Yazarlar

Abdullah Sayıcı 0000-0002-4144-8165

Harun Kaman 0000-0001-9308-3690

Erken Görünüm Tarihi 20 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 9 Ağustos 2023
Kabul Tarihi 5 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sayıcı, A., & Kaman, H. (2023). Ermenek Yöresinde Bitkisel Üretimde Sulama Amaçlı Kullanılan Suların Kalitelerinin Değerlendirilmesi. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 9(3), 405-415. https://doi.org/10.24180/ijaws.1340015

17365   17368      17366     17369    17370              


88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a