Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 4 Sayı: 1, 32 - 39, 15.12.2021

Öz

Bu araştırma, ana ürün koşullarına uygun yüksek verimli bazı şeker mısır genotiplerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 13 mısır çeşit adayı (ŞADA 4, ŞADA 6, ŞADA 7, ŞADA 10, ŞADA 12, ŞADA 14, ŞADA 15, ŞADA 16, ŞADA 19, ŞADA 20, ŞADA 21, ŞADA 22, ŞADA 25) ve 3 standart çeşit (Batem Tatlı, Merit ve Vega) kullanılmıştır. Araştırma 2014 yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmadan elde edilen verilere göre; tepe püskülü çıkarma süresi 48.3-62.7 gün, bitki boyu 144.5-252.2 cm, ilk koçan yüksekliği 31.5-89.8 cm, tane/koçan oranı %78.8-87.2, nem %8.1-16.8, koçan uzunluğu 15.5-23.0 cm, koçan kalınlığı 33.07-45.27 mm, kuru tane verimi 271.9-701.7 kg/da ve taze koçan verimi 1216.7-2516.7 kg/da arasında değişimler göstermiştir. Taze koçan verimi yönünden ŞADA 15, ŞADA 10, Merit ve ŞADA 16 şeker mısır genotipleri daha yüksek verim vermiştir.

Destekleyen Kurum

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarafından desteklenmiştir.

Proje Numarası

TAGEM/TBAD/09/A12/P03/002

Teşekkür

Bu çalışma, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından (Proje Numarası: TAGEM/TBAD/09/A12/P03/002) desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Albayrak, Ö. (2013). ‘‘Diyarbakır koşullarına uygun şeker mısır (Zea Mays L. saccharata sturt.) çeşitlerinin belirlenmesi,’’ Yüksek lisans tezi, Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, s. 57, Diyarbakır. Anonim, (2014). Diyarbakır Meteoroloji Müdürlüğü Kayıtları.
  • Eser, C., Soylu, S. (2020). Orta Anadolu Koşullarında Şeker Mısır Çeşitlerinin Taze Koçan Verimi ile Bazı Agronomik Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, vol. 9, no. 2, s. 147-157.
  • Kılınç, S., Atakul, Ş., Kahraman, Ş., Aktaş, H., Erdemci, İ., Avşar, Ö., Gül, İ. (2021). The effect of different sowing times on fresh ear yield and yield components in sweet corn (zea mays l. saccharata sturt.) varieties. Journal of Applied Life Sciences and Environment. Vol. LIV, Issue 2 (186): 183-199, Iasi, Romania.
  • Sönmez, K., Özlem, A., Kınacı, E., Kınacı, G., Kutlu, İ., Budak Başçiftçi, Z., Evrenosoğlu, Y. (2013). Bazı Şeker Mısırı Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 8, no.1, s. 28-40.
  • Tezel, M., Gönülal, E., Alıcı, R.Ç., Özcan, G. (2021). Konya Ekolojik Koşullarında Farklı Şeker Mısır (Zea mays saccharata Sturt) Genotiplerinin Verim ve Verim Komponentlerinin Belirlenmesi. Ziraat Mühendisliği dergisi, (372), s. 34-43, DOI: 10.33724/zm.830669.
  • Öktem, A, Öktem, A. G. (2006). Bazı Şeker Mısır (Zea mays saccharata Sturt) Genotiplerinin Harran Ovası Koşullarında Verim Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak. Derg., vol. 20, no.1, s. 33-46.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Şehmus Atakul 0000-0003-0364-4234

Şerif Kahraman 0000-0003-1160-0792

Sevda Kılınç 0000-0003-2450-3190

Proje Numarası TAGEM/TBAD/09/A12/P03/002
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 11 Ekim 2021
Kabul Tarihi 11 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Atakul, Ş., Kahraman, Ş., & Kılınç, S. (2021). Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 4(1), 32-39.
AMA Atakul Ş, Kahraman Ş, Kılınç S. Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. IJEMAR. Aralık 2021;4(1):32-39.
Chicago Atakul, Şehmus, Şerif Kahraman, ve Sevda Kılınç. “Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim Ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4, sy. 1 (Aralık 2021): 32-39.
EndNote Atakul Ş, Kahraman Ş, Kılınç S (01 Aralık 2021) Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4 1 32–39.
IEEE Ş. Atakul, Ş. Kahraman, ve S. Kılınç, “Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi”, IJEMAR, c. 4, sy. 1, ss. 32–39, 2021.
ISNAD Atakul, Şehmus vd. “Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim Ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 4/1 (Aralık 2021), 32-39.
JAMA Atakul Ş, Kahraman Ş, Kılınç S. Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. IJEMAR. 2021;4:32–39.
MLA Atakul, Şehmus vd. “Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim Ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 4, sy. 1, 2021, ss. 32-39.
Vancouver Atakul Ş, Kahraman Ş, Kılınç S. Ana Ürün Koşullarında Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. IJEMAR. 2021;4(1):32-9.

Manuscript Submission