Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yield, Botanical Composition and Profit-Loss Status of Quintuple Mixture Forage Crop Grown in Winter in Bingöl Conditions

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 8, 31.03.2023

Öz

This study was carried out to determine the yield and botanical composition of the quintuple mixture forage crop in the conditions of Bingöl and to determine the profit-loss status of the agricultural activity carried out in this direction. In the study, a five mixture consisting of 30% fodder pea, 30% Hungarian vetch, 20% oat, 10% triticale and 10% wheat was used as plant material. The study was carried out on an area of 14 decares. Yield and botanical composition were calculated by harvesting an area of 1 m2 with eight replications from the study area. Then, the product obtained by harvesting 14 decares of land was sold and the profit-loss situation was calculated. In the study, the average height of the mixture was 82 cm, the green forage yield was 1315 kg/da and the dry matter yield was 340 kg/da. Oat had the highest plant height and triticale had the highest green forage and dry matter yield in the mixture. The incorporation rates of Hungarian vetch, fodder pea and oat into the botanical composition were lower than expected, while triticale and wheat were higher. In the botanical composition, triticale and wheat were determined to suppress other species. As a result of the agricultural activities carried out, a small amount of profit ($10) was obtained. There were serious problems at the point of sale of the obtained product and the high input costs decreased profit from agricultural activity.

Kaynakça

  • Acar, Z., Önal Aşçı, Ö., Ayan, I., Mut, H., & Başaran, U. (2006). Yem bitkilerinde karışık ekim sistemleri. OMü Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (3), 379-386.
  • Ateş, K., & Turan, V. (2015). Bingöl ili merkez ilçesi tarım topraklarının bazı özellikleri ve verimlilik düzeyleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 108-113. https://doi.org/10.19159/tutad.80437
  • Aydoğdu, M. H., Aydoğdu, İ., Cevheri, A. C., Sevinç, M. R., & Küçük, N. (2020). Şanlıurfa’daki yem bitkileri eken çiftçilerin sosyo-ekonomik profilinin analizi. Ekonomi, Özel Sayı, 10-15.
  • Büyükkılıç, M. C., & Polat, T. (2022). Şanlıurfa şartlarında yonca (Medicago sativa L.) ve bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türü karışımlarında kuru ot ve yem kalite değerleri. Adyütam, 10 (1), 65-74.
  • Çaçan, E., & Yılmaz, H. Ş. (2015). Bingöl koşullarında değişik Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestivum L.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2 (3), 290-296.
  • Çelikyurt, M. A., Kuzgun, M., Sayın, B., Taştekin, E., & Cevher, C. (2017). Antalya ilinde yem bitkileri üreten işletmelerin mevcut durumu, destekleme uygulaması ve üretici görüşleri. 5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, Kırklareli.
  • Çomaklı, B. (1998). Yem bitkilerinin karışım halinde yetiştirilmesi ve bunun Oltu yöresi için önemi. Geçmişten Geleceğe Oltu ve Çevresi Sempozyumu, 1-3 Temmuz 1998, 366-376.
  • Göçmen, N., & Özaslan Parlak, A. (2017). Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 119-124.
  • Enayat, A.H.K., Kökten, K., Tutar, H. (2017). Bingöl koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının ot verimine etkileri. Türkiye 12. Tarla Bitkileri Kongresi, 173-177 pp., Kahramanmaraş, Türkiye, 12-15 Eylül 2017.
  • Gülümser, E., & Acar, Z. (2017). Biçim zamanı ve tohum oranlarının Macar fiği tahıl karışımlarının bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 14-21. https://doi.org/10.15316/sjafs.2017.14
  • İnan, S., Erdal, H., & Erdal, G. (2022). Yem bitkisi üreten işletmelerin yapısal ve ekonomik analizi; Tokat ili Almus ilçesi örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11 (2), 135-148.
  • JMP, (2018). Statistical discovery from SAS, USA. Karadeniz, M., & Kökten, K. (2022). Elazığ koşullarında İskenderiye üçgülü ile İtalyan çimi karışım oranlarının verim ve kalite üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12 (1), 509-517. https://doi.org/10.21597/jist.1011491
  • Kavut, Y. T., Geren, H., Soya, H., Avcıoğlu, R., & Kır, B. (2014). Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yem bitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3), 279-288. https://doi.org/10.20289/euzfd.08912
  • Kökten, K., & Tansı, V. (2004). Çukurova koşullarında mürdümük (Lathyrus sativus L.) ile değişik tahıl türleri karışım oranlarının verim ve kaliteye etkisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (4), 69-76.
  • Kökten, K., Toklu, F., Atış, İ., & Hatipoğlu, R. (2009). Effects of seeding rate on forage yield and quality of vetch (Vicia sativa L.) triticale (Triticosecale Wittm.) mixtures under east mediterranean rainfed conditions. African Journal of Biotechnology, 8 (20), 5367-5372.
  • Kökten, K., & Kaplan, M. (2018a). The effects on herbage yield of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) and triticale (X Triticosecale Wittmack) mixtures in Bingol conditions. International Engineering and Natural Sciences Conference, 108-113 pp., Diyarbakır, Turkey, 14-17 November 2018.
  • Kökten, K., & Kaplan, M. (2018b). Bingöl koşullarında farklı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) ile tritikale (X Triticosecale Wittmack) karışımlarının ot kalitelerinin belirlenmesi. 1. Uluslararası Iğdır Multi Disipliner Çalışmalar Kongresi, 196-199 pp., Iğdır, Turkey, 6-7 November 2018.
  • Kökten, K., Yousif, H.A., Kaplan, M., & Tutar, H. (2018a). Bingöl koşullarında farklı adi fiğ (Vicia sativa L.) + tritikale (X Triticosecale Wittmack) karışımlarının otların kalitelerinin belirlenmesi. 1. Uluslararası Iğdır Multi Disipliner Çalışmalar Kongresi, 1-9 pp., Iğdır, Turkey, 6-7 November 2018.
  • Kökten, K., Yousif, H.A., Kaplan, M., & Tutar, H. (2018b). Effects on hay yield of common vetch (Vicia sativa L.) and triticale (X Triticosecale Wittmack.) mixture rates in Bingol conditions. II International Conference on Engineering Technology and Innovation, 33 pp., Budapest, Hungary, 7-11 March 2018.
  • Kökten, K., Gökdemir, N., & Kaplan, M. (2019). Bingöl koşullarında tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.) ve çavdar (Secale cereale L.) karışım oranlarının ot verimine etkileri. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 287 pp., Siirt, Turkey, 10-12 Haziran 2019. MGM, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, http://www.mgm.gov.tr.
  • Önal Aşçı, Ö., & Eğritaş, Ö. (2017). Yaygın fiğ-tahıl karışımlarında ot verimi, bazı kalite özellikleri ve rekabetin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 23 (2), 242-252. Yıldırım, S., & Özaslan Parlak, A. (2016). Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (1), 77-83.

Bingöl Koşullarında Kışlık Ekilen Beşli Karışım Yem Bitkisinin Verimi, Botanik Kompozisyonu ve Kar-Zarar Durumu

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 8, 31.03.2023

Öz

Beşli karışım yem bitkisinin Bingöl koşullarında verim ve botanik kompozisyonunu tespit etmek ve bu doğrultuda yapılan tarımsal faaliyetin kar-zarar durumunu belirmek amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak %30 yem bezelyesi, %30 Macar fiği, %20 yulaf, %10 tritikale ve %10 kılçıksız buğdaydan oluşan beşli karışım kullanılmıştır. Çalışma, 14 dekar alanda yürütülmüştür. Çalışma alanından sekiz tekerrür olacak şekilde 1 m2 alan hasat edilerek, verim ve botanik kompozisyon hesaplanmıştır. Daha sonra 14 dekar alan hasat edilerek elde edilen ürün satılmış ve kar-zarar durumu hesaplanmıştır. Çalışmada karışımın ortalama boyu 82 cm, yeşil ot verimi 1315 kg/da ve kuru ot verimi 340 kg/da olarak elde edilmiştir. Karışımda en yüksek bitki boyuna yulaf, en yüksek yeşil ve kuru ot verimine de tritikale sahip olmuştur. Macar fiği, yem bezelyesi ve yulafın botanik kompozisyona katılma oranları olması gerekenden daha düşük, tritikale ve buğdayın ise daha yüksek olmuştur. Botanik kompozisyonda tritikale ve buğdayın diğer türleri baskıladığı belirlenmiştir. Yapılan tarımsal faaliyet neticesinde cüzi miktarda (10 $) kar elde edilmiştir. Elde edilen ürünün satışı noktasında ciddi problemler yaşanmış ve girdi maliyetlerinin yüksekliği tarımsal faaliyetten kar elde edilmesini engellemiştir.

Kaynakça

  • Acar, Z., Önal Aşçı, Ö., Ayan, I., Mut, H., & Başaran, U. (2006). Yem bitkilerinde karışık ekim sistemleri. OMü Ziraat Fakültesi Dergisi, 21 (3), 379-386.
  • Ateş, K., & Turan, V. (2015). Bingöl ili merkez ilçesi tarım topraklarının bazı özellikleri ve verimlilik düzeyleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 108-113. https://doi.org/10.19159/tutad.80437
  • Aydoğdu, M. H., Aydoğdu, İ., Cevheri, A. C., Sevinç, M. R., & Küçük, N. (2020). Şanlıurfa’daki yem bitkileri eken çiftçilerin sosyo-ekonomik profilinin analizi. Ekonomi, Özel Sayı, 10-15.
  • Büyükkılıç, M. C., & Polat, T. (2022). Şanlıurfa şartlarında yonca (Medicago sativa L.) ve bazı çok yıllık serin mevsim buğdaygil yem bitkisi türü karışımlarında kuru ot ve yem kalite değerleri. Adyütam, 10 (1), 65-74.
  • Çaçan, E., & Yılmaz, H. Ş. (2015). Bingöl koşullarında değişik Macar fiği (Vicia pannonica Crantz) + buğday (Triticum aestivum L.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2 (3), 290-296.
  • Çelikyurt, M. A., Kuzgun, M., Sayın, B., Taştekin, E., & Cevher, C. (2017). Antalya ilinde yem bitkileri üreten işletmelerin mevcut durumu, destekleme uygulaması ve üretici görüşleri. 5. Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, Kırklareli.
  • Çomaklı, B. (1998). Yem bitkilerinin karışım halinde yetiştirilmesi ve bunun Oltu yöresi için önemi. Geçmişten Geleceğe Oltu ve Çevresi Sempozyumu, 1-3 Temmuz 1998, 366-376.
  • Göçmen, N., & Özaslan Parlak, A. (2017). Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 119-124.
  • Enayat, A.H.K., Kökten, K., Tutar, H. (2017). Bingöl koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının ot verimine etkileri. Türkiye 12. Tarla Bitkileri Kongresi, 173-177 pp., Kahramanmaraş, Türkiye, 12-15 Eylül 2017.
  • Gülümser, E., & Acar, Z. (2017). Biçim zamanı ve tohum oranlarının Macar fiği tahıl karışımlarının bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 14-21. https://doi.org/10.15316/sjafs.2017.14
  • İnan, S., Erdal, H., & Erdal, G. (2022). Yem bitkisi üreten işletmelerin yapısal ve ekonomik analizi; Tokat ili Almus ilçesi örneği. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11 (2), 135-148.
  • JMP, (2018). Statistical discovery from SAS, USA. Karadeniz, M., & Kökten, K. (2022). Elazığ koşullarında İskenderiye üçgülü ile İtalyan çimi karışım oranlarının verim ve kalite üzerine etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12 (1), 509-517. https://doi.org/10.21597/jist.1011491
  • Kavut, Y. T., Geren, H., Soya, H., Avcıoğlu, R., & Kır, B. (2014). Karışım oranı ve hasat zamanlarının bazı yıllık baklagil yem bitkileri ile İtalyan çimi karışımlarının kışlık ara ürün performansına etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3), 279-288. https://doi.org/10.20289/euzfd.08912
  • Kökten, K., & Tansı, V. (2004). Çukurova koşullarında mürdümük (Lathyrus sativus L.) ile değişik tahıl türleri karışım oranlarının verim ve kaliteye etkisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19 (4), 69-76.
  • Kökten, K., Toklu, F., Atış, İ., & Hatipoğlu, R. (2009). Effects of seeding rate on forage yield and quality of vetch (Vicia sativa L.) triticale (Triticosecale Wittm.) mixtures under east mediterranean rainfed conditions. African Journal of Biotechnology, 8 (20), 5367-5372.
  • Kökten, K., & Kaplan, M. (2018a). The effects on herbage yield of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.) and triticale (X Triticosecale Wittmack) mixtures in Bingol conditions. International Engineering and Natural Sciences Conference, 108-113 pp., Diyarbakır, Turkey, 14-17 November 2018.
  • Kökten, K., & Kaplan, M. (2018b). Bingöl koşullarında farklı Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) ile tritikale (X Triticosecale Wittmack) karışımlarının ot kalitelerinin belirlenmesi. 1. Uluslararası Iğdır Multi Disipliner Çalışmalar Kongresi, 196-199 pp., Iğdır, Turkey, 6-7 November 2018.
  • Kökten, K., Yousif, H.A., Kaplan, M., & Tutar, H. (2018a). Bingöl koşullarında farklı adi fiğ (Vicia sativa L.) + tritikale (X Triticosecale Wittmack) karışımlarının otların kalitelerinin belirlenmesi. 1. Uluslararası Iğdır Multi Disipliner Çalışmalar Kongresi, 1-9 pp., Iğdır, Turkey, 6-7 November 2018.
  • Kökten, K., Yousif, H.A., Kaplan, M., & Tutar, H. (2018b). Effects on hay yield of common vetch (Vicia sativa L.) and triticale (X Triticosecale Wittmack.) mixture rates in Bingol conditions. II International Conference on Engineering Technology and Innovation, 33 pp., Budapest, Hungary, 7-11 March 2018.
  • Kökten, K., Gökdemir, N., & Kaplan, M. (2019). Bingöl koşullarında tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.) ve çavdar (Secale cereale L.) karışım oranlarının ot verimine etkileri. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 287 pp., Siirt, Turkey, 10-12 Haziran 2019. MGM, (2021). Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, http://www.mgm.gov.tr.
  • Önal Aşçı, Ö., & Eğritaş, Ö. (2017). Yaygın fiğ-tahıl karışımlarında ot verimi, bazı kalite özellikleri ve rekabetin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 23 (2), 242-252. Yıldırım, S., & Özaslan Parlak, A. (2016). Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (1), 77-83.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Erdal Çaçan 0000-0002-9469-2495

Said Ayrancı 0000-0003-3083-3575

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2023
Gönderilme Tarihi 16 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çaçan, E., & Ayrancı, S. (2023). Bingöl Koşullarında Kışlık Ekilen Beşli Karışım Yem Bitkisinin Verimi, Botanik Kompozisyonu ve Kar-Zarar Durumu. Uluslararası Gıda Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-8.