Abstract: The aim of this study is to determine the effect of growing media on antioxidant properties and antimicrobial activities of Pleurotus ostreatus(Jacq. ex Fr.) P. Kumm. In the study, growing substrates were prepared with five tree sawdust (80%) and waste (20% Tea Waste or Wheat Bran) at different ratios (80% Sawdust + 20% TW, 80% Sawdust + 20% GW). The antimicrobial activities of methanol extracts from 19 P. ostreatus against microorganisms were tested by agar well diffusion technique. The total phenolic content was measured using the Folin-Ciocalteau procedure. The antioxidant capacity was determined using ferric reducing antioxidant power (FRAP) and free radical scavenging activity of DPPH. It was observed that the addition of 20% tea waste in the substrate had a positive effect on antimicrobial activity. It was determined that the methanol extract of mushrooms obtained from the 80QS+20TW substrate was the most effective extract against to all of microorganisms investigated in this study. Significant differences (P<0.01) were found between the antioxidant contents of mushroom extracts grown on different substrates. Total phenolic, FRAP and DPPH assay contents of methanol extracts from P. ostreatus varied between 1.016 to 4.772 mg GAE/g, 2.245 to 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 to 22.922 mg/mL, respectively. The results of this study revealed that the substrate content in the growing medium affected the antioxidant properties and antimicrobial activities of P. ostreatus. In addition, it was observed that tea waste had a positive effect on antimicrobial activity when used as a substrate in the mushroom grown medium.
Antimicrobial Antioxidant Mushroom Pleurotus ostreatus Total phenolic.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
RTEU-2013.102.03.9
This study was financially supported by the Recep Tayyip Erdogan University Scientific Research Projects Fund (RTEU-2013.102.03.9).
Öz: Bu çalışmanın amacı, yetiştirme ortamının Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm.'un antioksidan özellikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmada beş adet talaş (%80) ve atık (%20 Çay Atığı veya Buğday Kepeği) ile farklı oranlarda (%80 Talaş + %20 TW, %80 Talaş + 20% GW) yetiştirme substratları hazırlanmıştır. Toplam 19 farklı ortamda yetiştirilen P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktların, mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteleri agar kuyu difüzyon tekniği ile test edildi. Toplam fenolik içerik, Folin-Ciocalteau prosedürü kullanılarak ölçülmüştür. Antioksidan kapasitesi, DPPH'nin ferrik indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) ve serbest radikal süpürücü aktivitesi kullanılarak belirlendi.. 80QS+20TW substratından elde edilen mantarların metanol ekstraktının bu çalışmada incelenen tüm mikrooganizmalara karşı en etkili ekstrakt olduğu belirlendi. Farklı substratlar üzerinde yetiştirilen mantar ekstraktlarının antioksidan içerikleri arasında önemli farklılıklar (P<0.01) bulundu. P. ostreatus'tan elde edilen metanol ekstraktlarının toplam fenolik, FRAP ve DPPH tahlil içerikleri sırasıyla 1.016 ile 4.772 mg GAE/g, 2.245 ile 8.902 μmol FeSO4.7H2O/g, 4.650 ile 22.922 mg/mL arasında değişmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, yetiştirme ortamındaki substrat içeriğinin, P. ostreatus'un antioksidan özelliklerini ve antimikrobiyal aktivitelerini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca mantar yetiştirme ortamında substrat olarak kullanıldığında çay atığının antimikrobiyal aktivite üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir
Antimikrobiyal Antioksidan Mantar Pleurotus ostreatus Toplam fenolik.
RTEU-2013.102.03.9
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | RTEU-2013.102.03.9 |
Erken Görünüm Tarihi | 16 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 4 |