BibTex RIS Kaynak Göster

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARLARINDA ERGONOMİ

Yıl 2017, Cilt: 5 , 41 - 47, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.95864

Öz

Laboratuvar çalışanlarında kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının sıklıkla görülmesi, laboratuvar ergonomisi olarak adlandırılan çalışmaları arttırmıştır. ABD ve Avrupa Birliği’nden birçok kuruluşun çıkardığı tavsiye niteliğindeki rehber yayınlar ile laboratuvar personelinin ergonomi konusunda bilgilendirilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Böylelikle iş kayıplarının önüne geçilmesi ve daha rahat bir çalışma ortamının sağlanması düşünülmüştür. Ülkemizde de ergonomi konusunda birçok çalışma yapılmakla birlikte, laboratuvar ergonomisine yönelik çalışmalar yeterli seviyede değildir. Bu araştırmanın amacı, mikrobiyoloji laboratuvarı personeline yönelik ergonomik farkındalığı sağlamak, çalışma sırasında ortaya çıkan sorunları belirleyip en aza indirgemek için önerilerde bulunmaktır. Bunun için öncelikle, İzmir’in Karşıyaka ve Konak ilçelerinden, Ege Üniversitesi’nden 11 adet mikrobiyoloji laboratuvarında 25 çalışanın dahil olduğu anket çalışması yapılarak ergonomik kaynaklı sorunlar ve bu sorunların büyüklüğü ortaya konmaya çalışılmıştır. Yapılan anket çalışmasında, mikrobiyoloji laboratuvarlarında esas olan pipetle çalışma, mikroskop ile çalışma ve biyogüvenlik kabininde çalışmalarla ile ilgili sorular yöneltilmiş, sorunlar ve nedenleri ile ilgili ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunulmuştur. Sonuçlar, mikrobiyoloji laboratuvarında gerek kas iskelet sistemine ilişkin gerekse ortama ilişkin sorunların varlığını ortaya koymuştur. Laboratuvar çalışanlarının kas iskelet sistemi rahatsızlığı oranı değerlendirildiğinde %20’sinde rahatsızlığın olduğu %80 sinde ise olmadığı belirlenmiştir. Mikrobiyoloji laboratuvarı çalışanlarında görülen rahatsızlıkların vücuttaki dağılımı ise ,sırasıyla, sırt ve ayak-bacak bölgesi %52 ve %48’lik oranlarla öne çıkmaktadır.

ERGONOMICS IN THE MICROBIOLOGY LABORATORY

Yıl 2017, Cilt: 5 , 41 - 47, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.95864

Öz

The occurance of the musculoskeletal disorders frequently among the laboratory workers enhanced the researches called laboratory ergonomics. From US and EU, many institutions has published neither fact sheets or recommendation articles providing knowledge about ergonomics for laboratory worker. Thus, hindering the loss of work time and providing healthier work area has been considered. The studies about ergonomics have been increasing in the health sector in Turkey, but studies on laboratory ergonomics haven’t reach an adequate level. The main purpose of this research is, enhancing the ergonomic awareness aimed at laboratory personnels, making them to determine ergonomic issues with ease and generating recommendations for them to lessen ergonomic disorders. The ergonomics of the microbiology laboratory were examined in this research. A survey study is established for 25 volunteered laboratory employees from 11 microbiology laboratories located in Karşıyaka and Konak districts and Ege University in İzmir. The survey questions pipetting, microscope work and biocabinet use which are essential in a regular microbiology laboratory in ergonomic term. The result have revealed the problems related to the laboratory environment and the lack of knowledge about ergonomics. It also has indicated that musculoskeletal disorder prevalence ,among those 25 workers, is %20. %80 percent of the workers has acknowledged no reported musculoskeletal disorder. Rates of incidence of suffer or pain in back and foot-leg whose employee are %52 and %48, respectively.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

İhsan Cem Günay Bu kişi benim

Fazilet Nezahat Alayunt Bu kişi benim

Bülent Çakmak

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 12 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Günay, İ. C., Alayunt, F. N., & Çakmak, B. (2017). MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARLARINDA ERGONOMİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 41-47. https://doi.org/10.21923/jesd.95864