Düzeltme
BibTex RIS Kaynak Göster

Suriye ve Irak’tan gelen savaş mağduru çocuk ve genç mültecilerde travma sonrası stres bozukluğu düzeyi

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 2, 33 - 46, 31.12.2022

Öz

Amaç:Bu çalışmada Türkiye’ye sığınan Diyarbakır il sınırları içerisinde yer alan çadır kentte bulunan Iraklı mültecilerde ve Batman ili Beşiri ilçesi sınırları içerisinde yer alan çadır kentte bulunan Iraklı mülteciler ile Batman merkezde kalıp kampta kalmayan Suriyeli mültecilerde TSSB düzeyini saptamayı gidişatını değerlendirmeyi, çeşitli sosyodemografik değişkenler ve bazı olaylara ilişkin bilgi değişkenleri ile ilişkisini, savaş sonrasında meydana gelen ruhsal mağduriyetin düzeyini tespit etmek, savaşın yarattığı etkileri anlayabilmek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabilmek gibi olgular araştırılmıştır. .
Yöntem: Araştırmamız betimsel nitelikte ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır ve Batman il sınırları içerisinde kalan mülteci kamplarındaki Suriye ve Iraklı mülteciler ile Batman il sınırları içerisinde kalıp mülteci kampında kalmayan Suriyeli, yaşları 7-25 arasında olan 123 erkek ve 79 kadın olmak üzere toplam 202 mülteci oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan mültecilere, klinisyen tarafında uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği uygulanmıştır. Görüşmeler, mültecilerle, bulundukları kamplardaki çadırlarda ve kamp yönetimin gösterdiği yönetim odalarında klinik görüşmeler gerçekleştirilmiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Psikoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hüseyin Berken Binay

Şaziye Senem Başgül

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Binay, H. B., & Başgül, Ş. S. (2022). Suriye ve Irak’tan gelen savaş mağduru çocuk ve genç mültecilerde travma sonrası stres bozukluğu düzeyi. Klinik Ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, 2(2), 33-46.