Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Organik Çay Üretimi ve Pazarlaması

Yıl 2022, Cilt: 3 Sayı: 2, 136 - 145, 30.12.2022
https://doi.org/10.53501/rteufemud.1174700

Öz

Organik çay tarımı tüm üretim sezonu boyunca kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan, işleme sürecinde ise çayın organik yapısında bozulmaya sebebiyet verecek işlemlere tabii tutulmayan ve hiçbir surette sentetik katkı maddesi içermeyen organik tarım mevzuatına uygun üretilen ve işlenen çay olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye’de çay tarımında organik tarım faaliyetleri ÇAYKUR tarafından 2003 yılında başlanmıştır. Bu tarihte Rize ili Çamlıhemşin ve Hemşin, Artvin ili Borçka ilçelerinde organik çay havzası seçilen alanda 135 üretici ile organik çay tarımı sözleşmeleri imzalanarak 378 dekarlık çaylıkta organik çay projesi başlatılmıştır. 2009 yılında Rize ili Hemşin ilçesinde ilk organik çay fabrikası kurulmuş organik tarım sözleşmesine uygun olarak üretilen çaylar işleme alınmıştır.
Türkiye, dünyada en fazla çay tüketen ülkeler sıralamasında açık ara farkla birinci sırayı almaktadır. Ekosistemde meydana gelen kirlenmeler ve bilinçsiz sentetik gübreleme ve ilaçlama yapılan konvansiyonel tarım alanlarında yetişen ürün içeriklerinde meydana gelen kalıntı miktarındaki artış sebebiyle organik ürünlere talep artmıştır. Bu artışa ve bilinçlenmeye binaen birçok organik üründe olduğu gibi çayda da organik ürüne eğilimi artmaya başlamıştır.
Bu çalışma, ülkemizde çayın organik olarak yetiştiriciliğinin başlamasından günümüze kadar olan süreçte üretim, işleme ve pazarlama durumu hakkında bilgi vermektedir.

Kaynakça

  • Ak, İ. ( 2004). Apolyont doğal tarım ve hayvancılık projesi, I. Uluslararası organik hayvansal üretim ve gıda güvenliği kongresi, 28 Nisan–1 Mayıs, 2004, Aydın, Türkiye.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Derleme
Yazarlar

Songül Yıldız 0000-0003-4748-6661

Ahmet Midilli 0000-0002-4053-3034

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yıldız, S., & Midilli, A. (2022). Türkiye’de Organik Çay Üretimi ve Pazarlaması. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(2), 136-145. https://doi.org/10.53501/rteufemud.1174700

Taranılan Dizinler

27717   22936   22937  22938   22939     22941   23010    23011   23019  23025