Kazlar ülkemizde yoğun olarak Kuzey Anadolu Bölgesi’nde Kars, Ardahan ve çevre illerde, Orta Anadolu’da Yozgat, Aksaray ve Kırşehir’de, Ege Bölgesi’nde Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’ta ve diğer karasal iklime sahip illerimizde yetiştirilmektedir. Kazlar; yüksek protein içeriğine sahip, karaciğeri ve yağı değerli olan, tüyleri birçok sanayi alanında kullanılan önemli kanatlı hayvanlardandır. Ülkemizde kazlar her bölgenin sosyokültürel yapısına göre farklı yöresel isimlerle ifade edilen birçok yemeğin hazırlanmasında kullanılmakta ve farklı pişirme teknikleri uygulanarak tüketilmektedir. Bu çalışmada, Ege Bölgesi’nde kaz yetiştiriciliğinin durumu ve bölgenin mutfak kültüründe kaz etinin yeri ve önemi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Ege Bölgesinin kaz yetiştiriciliği hakkında ve yöreye has kaz tiridinin yapılışı, tarihsel süreci hakkında değerli katkılarını esirgemeyen “Taş Kaz Çiftliği’”nin sahibi Uğur TAŞ’a teşekkürlerimizi sunarız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Temmuz 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1 |