Araştırmanın amacı okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında fen etkinliklerini planlama ve uygulama süreçlerine yönelik görüşlerinin ve hazırladıkları fen eğitim planlarının incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yöntem kullanılarak yapılan araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’de Marmara Bölgesi’nde yer alan bir üniversitesinin eğitim fakültesindeki okul öncesi öğretmenliği lisans programının son sınıfındaki 11 okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında geliştirilen ve uzman görüşü alınarak son hali verilen okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitim planlarını oluşturma ve uygulama süreçlerine yönelik görüşlerinin belirlendiği yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Form genel düşünce, planlama ve uygulama-değerlendirme olmak üzere üç alt bölümden oluşmaktadır. Uygulama sürecinde öğretmen adaylarından bir adet bütünleştirilmiş fen eğitim planı hazırlamaları ve uygulamaları istenmiştir. Uygulamaları sonrasında da sürece yönelik görüşleri alınmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının genel olarak fene ilgi duymadıkları, planlama yaparken ve uygulama yaparken zorlandıkları, planlarını hazırlarken daha çok internetten yararlandıkları tespit edilmiştir. Hazırladıkları planların daha çok 60 ay ve üzeri çocuklara yönelik olduğu ve planlarını büyük grup şeklinde ve iç mekân kullanılarak hazırladıkları, bilişsel ve dil gelişimine, deney yöntemine ağırlık verdikleri, fen alanını sanat alanı ile bütünleştirdikleri ve aile katılım çalışmalarına az yer verdikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte kavram olarak kirli-temiz, ağır-hafif, sıcak-soğuk, önce-şimdi-sonra, renk kavramlarından mor rengini ele aldıkları ve sözcük olarak mikrop, yüzme-batma, karışım, renk sözcüklerini kullandıkları ve yoğunluk, çözünme, ısı-sıcaklık, mikrop, mikroskop kavramlarında kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmektedir.
fen etkinlik planı okul öncesi öğretmen adayı kavram yanılgısı MEB 2024 okul öncesi eğitim programı
Araştırma kapsamında Trakya Üniversitesinin Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu’nun 20.12.2023 tarihli toplantısında alınan 11/29 numaralı kararı ile araştırmanın yürütülmesi uygun görülmüş olup araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyulmuştur.
The purpose of the research is to examine the views of pre-service preschool teachers on the planning and implementation processes of science activities within the scope of the teaching practice course and the science education plans they have prepared. The research, which was conducted using the phenomenological method of qualitative research methods, consists of 11 pre-school teacher candidates in the last class of the pre-school teaching undergraduate program of a university located in the Marmara Region of Turkey. In the research, a semi-structured interview form was used as a data collection tool. The form consists of three sub-sections: general thought, planning, and implementation-evaluation. During the application process, teacher candidates were asked to prepare and implement an integrated science education plan. After their applications, their views on the process were also taken. As a result of the research, it was found that pre-school teacher candidates generally do not have an interest in science; they struggle while planning and implementing; and they mostly benefit from the internet while preparing their plans. It was determined that the plans they prepared were mostly for children aged 60 months and over; they prepared their plans in large groups and using indoor spaces; they emphasized cognitive and language development using the experiment method; they integrated the science field with the art field; and they gave little space to family participation studies. In addition, it was seen that they dealt with the color purple from the concepts of dirty-clean, heavy-light, hot-cold, before-now-later, and color concepts and used the words germ, swimming-sinking, mixture, color, and they have concept misconceptions in density, dissolution, heat-temperature, germ, and microscope concepts.
science activity plan pre-school teacher candidate concept misconception MEB 2024 pre-school education program
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Okul Öncesi Eğitim, Temel Eğitim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 9 Sayı: 2 |